Functii sistem de operare

Principalele functii ale unui sistem de operare sunt:
– Gestiunea prelucrarilor- ofera posibilitati de pregatire şi lansare in executie a programelor de aplicatie. Pentru aceasta, sistemul de operare trebuie sa dispuna de:
un editor de texte, pentru introducerea şi modifjcarea unui program sursa (program scris într-un limbaj de programare);
un translator pentru limbajul de programare folosit (asamblor, compilator, interpretor), pentru traducerea instructiunilor din programul sursa intr-un limbaj recunoscut de sistemul de calcul (program obiect);
un editor de legaturi pentru realizarea de legaturi intre modulele obiect in vederea construirii structurii pe segmente, necesare executiei programelor (program direct executabil). Acesta se incarca in memorie de catre componenta sistemului de operare numita incarcator, şi din acel moment executia poate avea loc.
Gestiunea resurselor– identificarea programelor ce se executa, a necesarului de memorie, a dispozitivelor periferice şi a cerintelor privind protectia datelor.
– Gestiunea fisierelor – realizeaza separarea fisierelor incarcate in memorie si grupeaza fisierele pe diferiti utilizatori.
– Facilitati puse la dispozitia utilizatorului referitor la compresia datelor, sortarea, interclasarea, catalogarea si intretinerea bibliotecilor prin programele utilizator disponibile.
Planificarea- executiei lucrarilor dupa anumite criterii (timp de executie, prioritati, etc.), astfel incat unitatea centrala sa fie utilizata eficient.
Coordonarea executiei simultane a mai multor programe,- prin urmarirea modului de executare a instructiunilor, depistarea şi tratarea erorilor, lansarea in executie a operatiilor de intrare/ieşire.
– Asistarea executiei programelor de cafre utilizator, printr-o interfaţă prietenoasa, atat la nivel hardware, cat şi la nivel software.
Dintre cele mai cunoscute sisteme de operare se pot aminti: Windows 7,Windows XP, NT4, Mac Operating System, Linux, Unix, Novell.